Tierra de León

DO Tierra de León

do tierra de leonLes primeres notícies documentals sobre la història de la DO Tierra de León es remunten al començament de segle X. Serveixen com a indicador per establir les dues fonts econòmiques sobre les quals es recolzaven els territoris sota la seva influència, els molins per a la transformació cerealista i les vinyes.

Al ser l’àmbit geogràfic de la menció DO Lleó força ampli, i abastar la zona d’influència de dues riberes; Esla i Cea, se situa sota l’ampli context del domini climàtic mediterrani en la seva variant freda. Encara que la influència de l’Atlàntic i del Nord hauria de suavitzar les seves temperatures i fer abundants les precipitacions, l’elevada altitud de l’altiplà on es troba i la vora del relleu muntanyós de la serralada cantàbrica, modifiquen les característiques climàtiques, donant lloc a una forta continentalitat.

Clima

En primer lloc, un rigorós i dilatat període hivernal durant el que es produeixen persistents boires i gelades.
Un període primaveral irregular, alternant les temperatures suaus amb les temudes gelades primaverals.
Un període estival irregular, alternant períodes tòrrids i àrids amb altres freds que doten el còmput de caràcter suau, situant-se sempre la temperatura mitjana dels mesos més càlids per sobre dels 20º C.
Una tardor suau i generalment plujosa que afavoreix un bon final de maduració.
En segon lloc, temperatures extremes entre el dia i la nit. Factor condicionant i favorable per a l’acumulació dels polifenols del raïm i la potenciació de les aromes.

També, cal esmentar les precipitacions mitjanes anuals, que estan al voltant dels 500 mm., Repartides durant els períodes estival i de tardor.

I, finalment, alta lluminositat a la zona, amb una mitjana de 2.700 hores de sol anuals, el que afavoreix una maduració uniforme del raïm.

S'estan mostrant 2 resultats