Montsant

 

La DO Montsant, història i tradició

DO MontsantLa DO Montsant és una terra on el paisatge i el vi han anat de la mà al llarg dels segles i on fins i tot les vinyes velles. Una Història que, amb empenta i entusiasme renovat, camina cap al futur.

La relació d’aquest territori amb la vinya i el vi ve de tan lluny com queda l’Imperi Roma, època en la qual ja s’elaborava vi al territori. Al poble de Marçà s’hi ha trobat restes d’un assentament romà, i entre les peces descobertes hi ha àmfores de vi que molt probablement es destinava al consum de la gran Tàrraco.

Però no va ser fins a l’Edat Mitjana que es va produir la primera expansió de la vinya als pobles i territoris que actualment formen part de la DO Montsant. Concretament amb la conquesta i repoblació de la zona (fins aquell moment estava en mans dels àrabs) per part dels cristians.

Va ser llavors, durant la cristianització, de la mà dels monjos cartoixans de Scala Dei, quan el conreu va esdevenir indissociable d’aquesta terra. Ells van aportar noves tècniques de conreu que van potenciar el creixement de les vinyes per tota la zona. De fet, la implantació de la Cartoixa (1194) va ser prou important per a donar nom a tota una comarca geogràfica: Priorat, terres del prior.

Territori

Als pobles que formen part de la DO Montsant, la producció de vi ha estat una constant al llarg dels segles. El comerç amb els països a través de Reus va contribuir als seus èxits internacionals. El punt àlgid d’aquest comerç va arribar el segle XIX, quan els vins de Montsant s’exportaven a França, destinats principalment als comerciants de Bordeus i del Rosselló. Alguns dels vins de l’actual DO Montsant van ser premiats en les grans Exposicions Universals del segle XIX i principis del XX.

A finals del XIX, la plaga de la fil·loxera va desencadenar una llarga crisi al sector que va acabar propiciant l’aparició de les primeres cooperatives. Eren principis del segle XX, i la seva formació va contribuir a mantenir el conreu a la zona i a evitar la despoblació. Entre aquestes cooperatives destaquen les dues catedrals modernistes de Falset i Cornudella, totes dues de l’any 1919.

Paisatge

L’orografia de la DO Montsant és variada, accidentada i abrupta en general, tot i que es torna suau en algunes zones, especialment cap al sud. Les vinyes es troben entre els 50 metres sobre el nivell del mar, en les zones més baixes, i els 700 metres, en les zones més elevades.

El territori que s’emmarca dins la DO Montsant està delimitat per un semicercle de muntanyes que li confereixen una forma singular. Per la part nord queda delimitada per la serra de Montsant, encarregada de donar nom a la DO, i La Llena. Al llevant, els límits els marquen la serra de l’Argentera, la Mola de Colldejou i la serra de Llaberia, la zona més propera al mar. A la banda oposada trobem les serres de la Figuera i del Tormo, i al sud és on el territori es torna més obert de cara al riu Ebre. Allà s’encaminen els rius Siurana i Montsant, que junt amb la riera de Capçanes, configuren les aigües que reguen el territori.

El paisatge que configuren aquestes serres ha estat entès sempre per la DO com a element d’identitat i com a valor cultural. En una zona eminentment agrícola, aquest paisatge forma part de la riquesa patrimonial que, ha estat considerat un dels béns més preuats pels viticultors i cellers.

Un paisatge ben explotat és sinònim de feina ben feta, de qualitat i de sostenibilitat. I precisament aquests són els valors que defineixen els vins de la DO Montsant, a on el model agrícola sap harmonitzar la tradició agrària mediterrània amb la innovació i la creativitat per a crear un projecte de futur.

Vinyes i vins

A la DO Montsant hi conviuen des de grans cooperatives fins a iniciatives familiars, passant per cellers privats de diversa grandària.

Si bé la DO Montsant englobava 28 cellers quan va néixer, ara són més de 50 els cellers que hi conviuen. Malgrat les diferències estructurals entre uns i altres, tots comparteixen un mateix objectiu: elaborar vins de qualitat que parlin d’aquesta terra.

Els vins de la DO Montsant són fruit d’una tradició centenària i dels coneixements acadèmics actuals. Productes artesans en què la mà de l’home intervé en tot el procés d’elaboració. Un procés que és el resultat d’un equilibri irrenunciable entre el camp i el celler.

Varietats de raïm

Les vinyes de la DO Montsant es troben plantades entre els 50 metres sobre el nivell del mar en les zones més baixes, i els 700 metres en les zones més elevades.

D’entre les varietats de raïm autoritzades per la DO Montsant, destaquen 4 que poden ser considerades històriques i predominants. En el cas de les blanques es tracta de la Garnatxa blanca i el Macabeu. I en el cas de les negres de la Garnatxa negra i la Carinyena, que representen més del 65% de les vinyes del Montsant.

Aquestes varietats històriques i autòctones són les que s’adapten millor al territori i les que doten de singularitat a la DO Montsant.

A més, a la DO Montsant hi podem trobar vins elaborats amb: Chardonnay, Moscatell, Pansal, Parellada, Cabernet Sauvignon, Garnatxa peluda, Merlot, Monastrell, Picapoll negre, Sirà i Ull de llebre.

S'estan mostrant 7 resultats