Cava
La DO CAVA
És un organisme descentralitzat del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient. L’integren viticultors, elaboradors i representants de les comunitats autònomes de la “Regió del Cava” i del Ministeri.
Els seus antecedents es remunten a l’any 1959 quan es van establir les normes de comerç dels vins escumosos i gasificats, on apareix per primera vegada el terme CAVA. Posteriorment l’Ordre del Ministeri d’Agricultura de 23 d’abril de 1969 reglamenta els vins escumosos i gasificats i, d’aquesta manera, queden reconeguts com a designació pròpia els escumosos elaborats pel “sistema clàssic de fermentació en ampolla i envelliment en cava” i es poden “caracteritzar els seus productes amb la denominació CAVA”. Aquesta definició va servir de base per a designar el nom del producte.
Va ser l’any 1972 quan es va promulgar l’Ordre Ministerial de 27 de juliol i es va constituir el Consell Regulador dels Vins Escumosos amb funcionament equiparable al de les denominacions d’origen. Amb aquesta disposició queda subjecte a normativa pròpia, quant a elaboració, producció i comercialització.
L’adhesió d’Espanya a la UE va comportar l’equiparació dels vins amb DO a vins de màxima categoria (vqprd). Abans del Tractat d’Adhesió, el Cava era l’única denominació específica espanyola que disposava d’una estructura pròpia, idèntica a la de les denominacions d’origen; la diferència residia en la delimitació de la zona i, per aquest motiu, a principi de l’any 1986 es va establir la “Regió del Cava”, que en delimitava la zona de producció. Així, el Cava queda protegit davant la UE i reconegut com a vi escumós de qualitat produït en una regió determinada (veqprd).
Les vinyes
Les varietats de cep autoritzades per produir raïm destinat a l’elaboració de vi base i Cava són les següents:
- Varietats de raïm blanc: Macabeo (Viura), Xarel.lo, Parellada, Malvasía (Subirat Parent) i Chardonnay.
- Varietats de raïm negre: Garnatxa negra, Monastrell, Pinot Noir i Trepat.
S'estan mostrant 2 resultats
-
Guspira 2020
13,95€Vi: Guspira Estones de Mishima.
Tipus: Brut Nature.
Varietats: 60% Xarel·lo, 20% Macabeu, 20% Parellada.
Alcohol: 11,5%
Celler: Estones Vins
Denominació d’Origen: Cava
-
Puigmoltó
8,00€Vi: Puigmoltó
Varietats: Xarel·lo, Macabeu i Parellada.
Alcohol: 11,5%
Celler: Emendis
Denominació d’Origen: DO Cava