Rioja Alta

rioja altaEl 10 de juliol de 1890 cinc viticultors bascos i de La Rioja van il·luminar, en el que es coneix com el Barri de l’Estació d’Haro, la «Societat Vinícola de la Rioja Alta».

D’aquesta manera va començar una apassionant aventura empresarial en què aquells fundadors tenien com a única il·lusió l’elaboració i la criança de vins de gran qualitat. Amb aquest propòsit van contractar l’enòleg francès Alfonso Vigier, que va prendre a càrrec seu la direcció tècnica.

El 1941 la companyia adquireix el seu nom definitiu: La Rioja Alta, S.A. Un any més tard es va registrar la marca que més renom ha donat a aquesta casa: «Viña Ardanza». Des de llavors, La Rioja Alta sempre ha defensat l’esperit creador dels emprenedors que van iniciar la història d’aquest celler.

Els vins de La Rioja Alta s’elaboren en dos cellers que es complementen. Una és al Barri de l’Estació d’Haro. És un celler centenari les parets del qual guarden tota la tradició dels vinaters de La Rioja; un lloc idoni per al repòs i la criança. L’altre celler està situat a Labastida i és modern i perfecte per garantir un perfecte procés de fermentació.

La societat gestiona finques amb una superfície total de 473 hectàrees, de les quals 360 corresponen a vinyes majoritàriament situades als millors pagaments de la subregió de la Rioja Alta. Les vinyes estan plantades fonamentalment en diversos predis de sòl calcari de la Rioja Alta: Rodezno, Labastida, Briones, etc… Però a fi de disposar de la varietat Garnatxa, l’empresa també compta amb 63 hectàrees al terme municipal de Tudelilla, (Rioja Baixa).

La producció mitjana de les vinyes és de 5.000 quilograms per hectàrea (34,4 hl/ha), una mica inferior a l’autoritzada per la D.O.Ca. Rioja (45,5 hl/ha), cosa que no fa sinó augmentar la qualitat dels seus raïms. El 80% d’aquestes vinyes estan plantades a l’espatllera i el 20% restant a got.

La Tempranillo domina a les plantacions, però en els darrers anys s’ha cultivat també Graciano, amb la qual s’espera donar una personalitat especial als vins. Per descomptat, la Garnatxa se segueix emprant per elaborar el Viña Ardanza amb la urpa i elegància de sempre. A aquesta producció s’hi uneix antics proveïdors, magnífics viticultors que aporten la qualitat del fruit que requereixen els vins d’aquesta casa.

El 2015, La Rioja Alta, S.A. va celebrar la seva collita número 125. Amb motiu d’aquest aniversari la casa va emprendre millores a les instal·lacions amb la incorporació de dues línies d’accés del raïm al celler, noves taules òptiques de selecció i un laboratori d’R+D+i d’última generació. La inversió es va completar amb l’adquisició de 62 noves hectàrees de vinya d’una mitjana de 23 anys a la localitat de La Rioja de Cenicero.

Mostrando los 5 resultados

 • Gran Reserva 890

  Gran Reserva 890 2010

  192,40

  Vi: Gran Reserva 890

  Varietats: 95% Tempranillo, 2% Carinyena i 3% Graciano.

  Alcohol: 13,5%

  Celler: La Rioja Alta

  Denominació d’Origen: DOCa Rioja

 • Gran Reserva 904

  Gran Reserva 904

  66,80

  Vi: Gran Reserva 904

  Varietats: 89% Tempranillo i 11% Graciano.

  Alcohol: 14,5%

  Celler: La Rioja Alta

  Denominació d’Origen: DOCa Rioja

 • Viña Alberdi

  Viña Alberdi 2018

  17,80

  Vi: Viña Alberdi

  Varietats: 100% Tempranillo.

  Alcohol: 14,5%

  Celler: La Rioja Alta

  Denominació d’Origen: DOCa Rioja

 • Viña Arana Gran Reserva

  Viña Arana Gran Reserva 2015

  36,30

  Vi: Viña Arana Gran Reserva

  Varietats: 94% Tempranillo i 6% Graciano.

  Alcohol: 14,5%

  Celler: La Rioja Alta

  Denominació d’Origen: DOCa Rioja

 • Viña Ardanza Reserva

  Viña Ardanza Reserva 2015

  29,50

  Vi: Viña Ardanza Reserva

  Varietats: 80% Tempranillo i 20% Garnatxa Negra.

  Alcohol: 14,5%

  Celler: La Rioja Alta

  Denominació d’Origen: DOCa Rioja