Montsant

La DO Montsant, història i tradició

DO MontsantLa DO Montsant és una terra on el paisatge i el vi han anat de la mà al llarg dels segles i on fins i tot les vinyes velles. Una Història que, amb empenta i entusiasme renovat, camina cap al futur.

La relació d’aquest territori amb la vinya i el vi ve de tan lluny com queda l’Imperi Roma.

Però, no va ser fins a l’Edat Mitjana que es va produir la primera expansió de la vinya als pobles i territoris que actualment formen part de la DO Montsant.

Va ser durant la cristianització, de la mà dels monjos cartoixans de Scala Dei, quan el conreu va esdevenir indissociable d’aquesta terra. De fet, la implantació de la Cartoixa (1194) va ser prou important per a donar nom a tota una comarca geogràfica: Priorat, terres del prior.

Territori

Als pobles que formen part de la DO Montsant, la producció de vi ha estat una constant al llarg dels segles.

A finals del XIX, la plaga de la fil·loxera va desencadenar una llarga crisi al sector que va acabar propiciant l’aparició de les primeres cooperatives. Eren principis del segle XX, i la seva formació va contribuir a mantenir el conreu a la zona i a evitar la despoblació. Entre aquestes cooperatives destaquen les dues catedrals modernistes de Falset i Cornudella, totes dues de l’any 1919.

Paisatge

L’orografia de la DO Montsant és variada. Les vinyes es troben entre els 50 metres sobre el nivell del mar, en les zones més baixes, i els 700 metres, en les zones més elevades.

El territori que s’emmarca dins la DO Montsant està delimitat per un semicercle de muntanyes que li confereixen una forma singular. Per la part nord queda delimitada per la serra de Montsant, encarregada de donar nom a la DO, i La Llena. Al llevant, els límits els marquen la serra de l’Argentera, la Mola de Colldejou i la serra de Llaberia, la zona més propera al mar. A la banda oposada trobem les serres de la Figuera i del Tormo, i al sud és on el territori es torna més obert de cara al riu Ebre. Allà s’encaminen els rius Siurana i Montsant, que junt amb la riera de Capçanes, configuren les aigües que reguen el territori.

Un paisatge ben explotat és sinònim de feina ben feta, de qualitat i de sostenibilitat. I precisament aquests són els valors que defineixen els vins de la DO Montsant, a on el model agrícola sap harmonitzar la tradició agrària mediterrània amb la innovació i la creativitat per a crear un projecte de futur.

Varietats de raïm

Si bé la DO Montsant englobava 28 cellers quan va néixer, ara són més de 50 els cellers que hi conviuen.

Finalment, d’entre les varietats de raïm autoritzades per la DO Montsant, destaquen 4 que poden ser considerades històriques i predominants. En primer lloc, les varietats blanques són Garnatxa blanca i el Macabeu. I en el cas de les negres, la Garnatxa negra i la Carinyena, que representen més del 65% de les vinyes del Montsant.

Aquestes varietats històriques i autòctones són les que s’adapten millor al territori i les que doten de singularitat a la DO Montsant.

S'estan mostrant 8 resultats